vakantiedagen bijkopen

Voordat ik in dienst kwam bij mijn huidige werkgever werden natuurlijk netjes de arbeidsvoorwaarden doorgenomen. Één daarvan was 4 weken aan vakantiedagen bijkopen – iets waarvan ik nog niet eerder had gehoord. Het klonk mij wel interessant en al helemaal nu blijkt dat een van mijn collega’s dit ieder jaar doet. Is dit ook zo interessant als het lijkt? Ik zocht het voor je uit!

Zo zit het

Het is goed om te vermelden dat natuurlijk iedere situatie, ieder bedrijf en in iedere branche andere regels gelden. Bovendien biedt niet ieder bedrijf de mogelijkheid aan tot het bijkopen van extra vakantieuren- of dagen. Waarom sommige bedrijven dit aanbieden? Zij willen hun werknemers wat flexibiliteit bieden. Als ik van mijn eigen werkgever en situatie uit ga kan ik ieder jaar maximaal vier weken aan vakantiedagen bijkopen. Minder mag natuurlijk, maar meer is niet toegestaan.

Meer vrije tijd of een lange(re) vakantie

Of vakantiedagen bijkopen een goede investering is, is natuurlijk voor iedereen anders. Heb je meer behoefte aan vrije tijd gedurende het jaar of wil je juist wat langer op vakantie zodat je een mooie reis kunt maken? Dan is het bijkopen van vakantiedagen een goede optie om eens te overwegen. Informeer wel eerst even bij je werkgever hoe lange tijd je achter elkaar op vakantie zou mogen.

Het is goed om te weten dat vakantiedagen bijkopen in principe géén invloed heeft op de hoogte van je jaarlijkse vakantietoeslag of op de hoogte van de winstdeling die je eventueel uitgekeerd krijgt – tenzij er een bedrag wordt gereserveerd van je vakantiegeld om vakantiedagen te kunnen bijkopen. Dit verschilt per bedrijf hoe dit wordt aangepakt.

In de meeste gevallen heeft het kopen van vrije uren wel gevolgen voor de hoogte van eventuele uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen, zoals WW en WIA. Ook dien je natuurlijk rekening te houden met een lager salaris. Het bedrag wat jij omgerekend per uur verdiend wordt ook ingehouden per vakantieuur die je opneemt.  Lees je daarom van tevoren goed in – waarschijnlijk is er in jouw arbeidsovereenkomst iets over opgenomen. Zo niet, wend je dan tot je leidinggevende of manager die jou van meer informatie kan voorzien.

Vakantiedagen bijkopen: iets voor volgend jaar?

Het bijkopen van vakantiedagen kan voor de één een toegevoegde waarde zijn, maar voor de ander kan het ook een flinke hap zijn uit het maandloon. Je zou dus van tevoren goed moeten berekenen of het voor jou (financieel) haalbaar is. Dat de mogelijkheid in mijn bedrijf er is vind ik erg gunstig, ondanks dat ik met 25 vakantiedagen per jaar best goed uitkom. Ik vind het zeker het overwegen waard, want ik neem meestal ‘maar’ twee weken vakantie achter elkaar op. Waarom? Dan ben ik niet in één keer door al mijn vakantiedagen heen. Koop ik eens vakantiedagen bij, dan heb ik over het gehele jaar meer te besteden en kan ik ook eens drie weken achter elkaar weg.

Is het voor jou het overwegen waard om vakantiedagen bij te kopen? Laat het me weten in een reactie, ik ben erg benieuwd!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.