Las Fallas 2018

Muziek, paella-kookwedstrijden, veel drank, heel veel vuurwerk en natuurlijk de levensgrote beelden. In maart is weer tijd voor het grootste en bekendste feest van Valencia, Las Fallas 2019. Ieder jaar komen er duizenden inwoners en toeristen naar deze stad om dit bizarre feest met elkaar te vieren.

Wat is Las Fallas?

Las Fallas is het allergrootste straatfeest van Valencia en misschien zelfs het grootste straatfeest van heel Europa. Het allereerste feest vond al plaats in 1497 en werd gehouden door ambachtslieden. In de wintermaanden moesten ze de laatste uren van hun werkdag werken in het flikkerende licht van olielampen die aan een houten constructie hingen, ook wel een parot genoemd. Toen de koude wintermaanden afgelopen waren en het warmere weer kwam, werd dit groots gevierd. De ambachtslieden verbrandden deze parots ter ere van San José (Sint Jozef), de beschermheilige van de timmerlui.

Wanneer vindt Las Fallas 2019 plaats?

Officieel begint Las Fallas op de laatste zondag van februari met een groots openingsfeest, ook wel ‘La Crida’ genoemd. Dit vindt plaats op Torres de Serrano. Het feest eindigt op dinsdag 19 maart met ‘La Crema’. De 600 levensgrote beelden die speciaal voor dit feest zijn gemaakt worden dan ritueel verbrandt. In de periode van eind februari tot 19 maart wordt er elke dag feest gevierd, maar de hoogtepunten van het feest vinden plaats tussen 15 en 19 maart. Dan barst het feest echt los.

Las Fallas 2018

Hoogtepunten van Las Fallas 2019

Van 15 tot 19 maart vind je overal in de stad muziekoptredens, dj’s, paella-kookwedstrijden, churros, heel veel drank en ontzettend veel vuurwerk. In het weekend vinden er veel optochten plaats met diverse thema’s. De optochten worden afgesloten met vuurwerkshows.

Maar ook vanaf 1 maart vind je iedere dag op Plaza Ayuntamiento een vuurwerkshow, ofwel een mascleta. Dit is knalvuurwerk op een bepaald ritme met een goede opbouw, zodat alle toeschouwers meeklappen en meespringen. Het ritme en opbouw van de mascleta verschilt per dag, omdat er iedere dag een andere verantwoordelijke, ofwel een pirotécnico, is voor het vuurwerk.

>> Wil je het volledige programma bekijken en nog veel meer te weten komen over Las Fallas? Dat kan hier.

In de nacht van 19 maart worden alle beelden en monumenten ritueel verbrandt, ook wel ‘La Cremà’ genoemd. Precies om middernacht worden de beelden en monumenten aangestoken en gaan ze in vlammen op. De falla van de Plaza del Ayuntamiento is de laatste die aangestoken wordt, om 01:00 ‘s nachts. Maar eerst worden er spectaculaire vuurpijlen afgestoken die het plein vullen met geluid, licht en kleur. Wanneer La Cremà plaatsvindt is dit een teken dat het einde van het feest is genaderd. We moeten weer een jaar wachten tot het volgende Las Fallas!

Lijkt het jou leuk om Las Fallas eens mee te maken? Zorg dan dat je ten minste tot en met 20 maart in Valencia bent. Dan krijg je alles mee van dit indrukwekkende feest. Bovendien is Valencia super leuk voor een citytrip!

Las Fallas 2018
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.