las hogueras de san juan

In Valencia heb je het jaarlijkse Las Fallas, in Castellon Fiesta’s de Magdalena en in Alicante vieren ze ieder jaar in de hele maand juni Las Hogueras de San Juan.

Wat is Las Hogueras de San Juan?

Wie zich in juni in Spanje bevindt zal in het hele land de feestvreugde oppikken ter ere van de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper). San Juan wordt niet alleen in Alicante gevierd, maar in het hele land. In de stad Alicante zijn enkel de feesten uitgegroeid tot het uitbundige Hogueras festival zoals we dat nu kennen.

Hoewel het feest is in de hele maand juni, beginnen de echte hoogtepunten van dit feest pas op 20 juni. Deze eindigen in de nacht van 24 op 25 juni. Als toetje begint er op 25 juni een vijfdaagse vuurwerkcompetitie, al hoort dit niet officieel bij Hogueras. De viering van San Juan vindt plaats op 24 juni. Spaanse families en hordes toeristen verzamelen zich op de stranden om een gezamenlijk vreugdevuur aan te steken. Er wordt gedanst, muziek gemaakt, gegeten en gedronken. Iedereen neemt stoeltjes mee en kleedjes en hele picknickmanden worden uitgestald met de lekkerste etenswaren. Een hele ervaring! Dit moet je een keer meegemaakt hebben.

Gedurende de laatste dagen van het festival staan er ook kunstwerken, gemaakt van piepschuim en hout in de straten, bij elkaar ongeveer 180 verspreid door de hele stad. Rondom de kunstwerken worden de feesten gevierd. Er zijn vuurwerkshows, een bloemenoffer en op de laatste dag worden alle kunstwerken verbrand.

las hogueras de san juan
las hogueras de san juan

Alle hoogtepunten in Alicante van donderdag 20 t/m dinsdag 25 juni

Donderdag 20 juni

Alle kunstwerken van piepschuim en hout gereed zijn.

Vrijdag 21 juni en zaterdag 22 juni

Op 21 juni en 22 juni is er het bloemenoffer.

Zondag 23 juni

In de avond van 23 juni worden er kampvuren ontstoken op het strand van Alicante.

Maandag 24 juni

In de nacht van 24 juni worden alle kunstwerken die in Alicante staan, verbrand. De verbranding begint om middernacht met de “Palmera”, een groot stuk vuurwerk dat wordt afgestoken vanaf de berg Monte Benacantil aan de rand van de stad. De brandweer is druk bezig met het onder controle houden van de brandende kunstwerken én het traditiegetrouw natspuiten van de toeschouwers die in koor ‘Agua! Agua! Agua!’ roepen.

En verder?

Van 20 juni tot en met 24 juni is er iedere dag om 14:00 een mascletà op Plaza de los Luceros. Een mascletà is een ritmisch knalvuurwerkshow.

Iedere morgen om 8:00 uur wordt Alicante wakker gemaakt met de despertà, een optocht waarbij er grote knalerwten op de grond worden gegooid.

Het officiële gedeelte van Hogueras is met de verbranding van de kunstwerken eigenlijk afgelopen maar in de nachten van 25 tot en met 29 juni volgt er een vuurwerkcompetitie waarbij je vanaf het strand van Alicante 5 prachtige vuurwerkshows kunt bekijken.

las hogueras de san juan

Reisinformatie en andere praktische info

In juni kan het al goed warm zijn in Spanje. Heerlijk om er even tussenuit te gaan voor een citytrip of een strandvakantie in combinatie met de feesten. Daarnaast is Alicante zelf een prima stad om te bezichtigen en om te genieten van de leuke bars en restaurants. Wil je weten waarom Alicante nog meer de moeite waard is? In dit artikel lees je er meer over.

Afhankelijk van hoeveel dagen je in totaal wil blijven, kun je de reis het beste zo inplannen dat je op zijn vroegst op 25 juni weer vertrekt, zodat je Las Hogueras de San Juan volledig kunt beleven. Houd je van vuurwerk? Dan kun je overwegen om één of meer avonden langer te blijven in verband met de vuurwerkcompetitie vanaf 25 juni.

Hoe kom je er?

Alicante heeft een eigen vliegveld en is prima te bereiken vanaf verschillende Nederlandse en Belgische luchthavens. Vanaf het vliegveld is het ongeveer 20 minuten met de taxi om in het centrum te komen. Er zijn in principe voldoende hotels en appartementen in de stad, het wordt echter wel duurder en lastiger om iets te vinden als je te lang wacht. Er zijn niet alleen bezoekers voor het festival maar het strandseizoen begint ook in juni. Wil je tickets vergelijken van verschillende maatschappijen? Ik gebruik hiervoor de website van Skyscanner. Via deze website ben je ook altijd het voordeligst uit!

Waar kun je het beste overnachten?

In de stad vind je tal van leuke hotels of AirBnB adresjes. Houd er rekening mee dat het door de feesten van Hogueras luidruchtig kan zijn in de stad én in de buitenwijken. Sommige feesten gaan door tot 4:00 uur in de nacht. Ben je gesteld op de nachtrust? Dan kun je ook ervoor kiezen om net buiten de stad te slapen in de omringende dorpjes.

Ben jij van plan om in juni naar Alicante te gaan? Laat het mij weten!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.