kleurrijke steden

Spanje heeft tal van mooie steden en knusse, gezellige dorpjes waar je eigenlijk niet meer weg wilt als je er eenmaal bent. Zowel in de steden als in de dorpjes ben ik gek op kleine smalle straatjes, historische gebouwen en veel kleur; je foto’s worden nét even wat mooier en het geeft zo’n heerlijk zomers gevoel. Toen ik deze 6 kleurrijke steden en dorpen ontdekte wilde ik er dan ook meteen naartoe!

#1 Cudillero – Asturië

Aan een kleine baai aan de Atlantische Oceaan in Asturië ligt het dorpje Cudillero. Het is al jarenlang een vissersdorp, maar het is ondertussen ook uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Vooral in juli en augustus is het in dit dorp ontzettend druk, omdat de meeste Spanjaarden dan ook vakantie hebben. Ook ‘s winters is dit dorpje een aanrader om te bezoeken, ondanks dat het er dan juist extreem rustig is. Je zou bijna denken dat het dan een slaperig dorpje is, maar de gekleurde huizen brengen wat leven op straat!

Tip: vanaf de mirador heb je een prachtig uitzicht over het dorp, waarbij je uitkijkt over alle gekleurde huizen. Dit levert een mooi plaatje op!
kleurrijke steden

#2 La Vila Joiosa (Villajoyosa) – Alicante

La Vila Joiosa is een vissersdorp net onder Benidorm. Wij zijn regelmatig in deze regio te vinden en kennen dit dorpje dan ook. In zowel het dorpscentrum en langs de kust vind je tal van gekleurde huizen, waardoor dit dorpje ook tot de kleurrijke steden en dorpen van Spanje behoort. Een grappig weetje is dat deze huizen nog niet zo lang geleden zijn opgeknapt door de gemeente. Veel van de huizen waren namelijk oud en vervallen. Door de huizen allemaal een kleur te geven is La Vila Joiosa weer een geliefde plaats geworden. En dat is ook goed te zien, want je mag het bijna geen dorp meer noemen. In de laatste jaren is het namelijk ontzettend gegroeid en het toerisme is erg aangetrokken. Dit maakt Villajoyosa extra gezellig, vooral tijdens de warme zomermaanden!

Leuk weetje: het is opvallend dat het op de stranden nooit heel erg druk is. De kans is groot dat dit te maken heeft met de lengte van het strand: deze is maar liefst 3,5 kilometer lang.

kleurrijke steden

#3 Albarracín – Aragón

Je ziet het er misschien niet direct op de foto’s van af, maar Albarracín wordt ook wel het roze dorp genoemd. Dit is vanwege de bouwmaterialen die zijn gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en andere gebouwen. In de bouwmaterialen zit een specifiek mineraal waar een roze gloed vanaf komt. Mede hierdoor komt het dorp in aanmerking voor plaatsing op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. En dat is niet voor niets!

kleurrijke steden
kleurrijke steden

Nog meer kleurrijke steden en dorpen

#4 Gerona (Girona) – Catalonië

Niet ver over de Spaanse grens ligt Gerona, een stad die voornamelijk bekend is vanwege het prachtige middeleeuwse centrum met een historische kathedraal, gezellige pleinen en vele Arabische badhuizen. Door Gerona stroomt ook de rivier Oñar en langs die rivier vind je allemaal gekleurde huizen. Het is opvallend dat vooral geel- en oranje tinten de boventoon voeren. Een leuk contrast met de middeleeuwse oudheid die je terugziet in de stad!

kleurrijke steden

#5 Córdoba – Andalusië

Als je naar Córdoba gaat voor gekleurde huizen en andere gebouwen zul je niet heel veel tegenkomen. Maar wat je wél veel ziet in deze stad zijn voornamelijk witte huizen versierd met tal van bloemen wat deze stad ook direct heel kleurrijk maakt. Ik ging in februari een dagje naar Córdoba tijdens een stedentrip Málaga en zelfs ‘s winters kom je kleurrijke bloemencreaties tegen. De meeste bloemen zul je in de zomer tegenkomen als alles volop in bloei staat. Neem vooral ook een kijkje bij een van de vele patio’s in de stad: ook daar zul je vol bewondering om je heen kijken.

kleurrijke steden

#6 Málaga – Andalusië

Wat mij betreft kan de stad Málaga ook niet in dit lijstje van kleurrijke steden en dorpen ontbreken. Als je door deze stad loopt moet je ook goed omhoog kijken om al het moois te kunnen zien wat deze stad te bieden heeft. Naast de historische gebouwen in het oude centrum heeft deze stad ook prachtige gekleurde huizen die goed opvallen als de zon schijnt. Net als in Gerona is dit een prachtig contrast tussen alle historische huizen en gebouwen die Málaga rijk is.

stedentrip naar Málaga
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.